Main image
Werkvoorbereider Arnoud
Subtitle

Werkvoorbereider 

Arnoud

HVL gaat verder
Page sections
Text

MAAK KENNIS MET ONZE COLLEGA: ARNOUD

 

Momenteel zoekt HVL naar een nieuwe collega bij de afdeling werkvoorbereiding. Maar, wat doet een werkvoorbereider en wat maakt dit werk zo leuk en uitdagend? Wie kan zoiets nu beter vertellen dan ‘onze eigen’ Arnoud? Al meer dan 6 jaar werkzaam als werkvoorbereider voor HVL.

 

Hoe ben jij bij HVL terecht gekomen?
Vanuit mijn opleiding middenkader engineering in Helmond mocht ik ervaring op te doen in het werkveld. Toen ik in mijn tweede leerjaar stage mocht lopen ontdekte ik HVL. Hun website beschreef precies wat ik zocht: engineeren in combinatie met module bouw. Tijdens mijn half jaar durende stage mocht ik op elke afdeling meelopen en mee werken. Dat leverde mij waardevolle kennis op. Uiteindelijk ben ik ook in de avonden en in de weekenden als bijbaan bij HVL gaan werken, een mooie en leerzame periode!  

In mijn derde leerjaar koos ik voor een stage bij een kleiner bedrijf om zo ervaring op te doen bij een ander bedrijf. Hoewel het heel interessant was, merkte ik dat ik me toch meer thuis voelde bij HVL. HVL bood interessantere kansen, waaronder doorgroeimogelijkheden. In mijn afstudeerjaar keerde ik weer terug op het vertrouwde nest bij HVL.

Na het afronden van mijn opleiding ben ik aan de slag gegaan bij de afdeling engineering. Op een gegeven moment was er bij werkvoorbereiding extra hulp nodig. Dit zag ik als een kans om nieuwe ervaring op te doen. Hoewel ik daar nog nooit had gewerkt, kreeg ik de mogelijkheid om direct aan de slag te gaan met de moeilijkere projecten en deze te begeleiden. Hierbij voelde ik gelijk de verantwoordelijkheid, maar ik kreeg ook veel ondersteuning van de afdeling. De ervaring die ik heb opgedaan gedurende mijn stageperiodes en bijbaan kan ik nog steeds toepassen bij HVL.

Text

Wat doet een werkvoorbereider?
We zijn met vijf collega's en beginnen onze dag met het doornemen van de planning. We bekijken wat er klaarligt, hoe lang we denken er mee bezig te zijn en of er nog uitdagingen zijn waar we tegenaan kunnen lopen. Als werkvoorbereider kies je de routing van produceren, de materialen en een stukje inkoop van materialen. Wanneer orders complex zijn of we denken dat iets veel bewerkingstijd in beslag neemt, vragen we om de expertise van collega's op de werkvloer. Het contact met de werkvloer is erg nauw en vragen worden snel uitgewisseld. We leren veel van elkaar en delen tips om het werk beter en efficiënter te maken. Het is mooi om te zien hoe het proces verloopt van een tekening op de computer tot een fysiek eindproduct. Daarnaast hebben we regelmatig contact met klanten en leveranciers en als we denken dat iets beter of anders kan, nemen we dat gelijk op met de klant.

 

Image
Werkvoorbereider Arnoud 1
Text

Kun jij je verder ontwikkelen bij HVL?
HVL hecht veel waarde aan doorgroeimogelijkheden voor haar medewerkers, dat is iets wat ik enorm waardeer. Toen ik mijn interesse om verder te groeien en ontwikkelen kenbaar maakte, werd dit gelijk serieus genomen en werd er actief naar mogelijkheden gezocht.

Zo ben ik in februari 2022 gestart met de opleiding technische bedrijfskunde. Wat ik leer op school kan ik direct toepassen in mijn dagelijkse werk. Door deze ontwikkeling hoop ik een extra bijdrage te kunnen leveren aan de groei van het bedrijf.

 

Wat maakt je werk uitdagend?
Wij werken in een zeer dynamische werkomgeving, waar het elke dag anders is. Het kunnen schakelen tussen verschillende projecten en klanten is een uitdaging, maar ook een kans om je vaardigheden te ontwikkelen en je werk interessant te houden. Het feit dat HVL werkt met klanten in verschillende sectoren, van voedingsmiddelenindustrie tot de transport sector, voegt een extra laag van complexiteit toe aan het werk. De klant staat bij ons altijd op nummer 1. Hoe wil de klant iets gemaakt hebben en wat zijn de bijbehorende eisen?

Daarnaast is het werk afwisselend. De ene keer ben je bezig met kleine orders die slechts enkele uren in beslag nemen, en vervolgens aan projecten waar je wekenlang aan kunt werken en waarbij je projectbegeleiding kunt bieden in de fabriek. Een zeer interessante en uitdagende werkomgeving dus!

 

Waarom HVL?
Ik ben blij met de huidige rol van werkvoorbereider, een afwisselende en uitdagende functie. De mogelijkheden om door te groeien en een bedrijf wat bereid is om in mij te investeren, is zeker een pluspunt. Zo kan ik me tegenwoordig meer focussen op grotere en complexere projecten.

Naast mijn werk, ben ik zeer tevreden over de werksfeer en de collega’s. We gaan op een prettige manier met elkaar om en op vrijdagmiddag sluiten we de werkweek af met een borrel in ons eigen café. De organisatie is heel dynamisch en plat, waarbij iedereen wordt betrokken. Naast de focus op het individu, is de teamspirit en hoe we het uiteindelijk samen doen net zo belangrijk.

 

Waar ben je trots op?
Het is mooi om onderdeel te mogen zijn van een gezond en groeiend bedrijf. Toen ik hier begon, waren we met zo'n 30-35 collega’s aan het werk en de afgelopen jaren zijn we ontzettend gegroeid en hebben we mooie stappen gemaakt. Het is fantastisch om te zien hoe we vanuit niks op papier, projecten weten te realiseren waar klanten ontzettend blij mee zijn. Als we achteraf een mailtje krijgen van een tevreden klant, dan geeft dat echt een boost. We weten vaak wel dat we het goed doen, maar des te belangrijker om af en toe die bevestiging te krijgen.

Wat ik verder erg prettig vindt is dat we ontzettend flexibel zijn en snel kunnen schakelen. We zoeken altijd naar een oplossing. Niks is te gek en niks is te veel. Natuurlijk komt het ook wel eens voor dat er gevloekt wordt, maar als het uiteindelijk lukt, dan is dat des te leuker om op terug te kijken.Hoe zou je de sfeer bij HVL omschrijven?
Tijdens de pauzes zitten alle afdelingen door elkaar en nemen we allemaal op hetzelfde moment onze pauze. Er wordt serieus gewerkt, maar er is ook ruimte voor gezelligheid en grapjes. Werken met plezier en hard werken gaan hier hand in hand en dat werkt voor mij erg goed. Er is een goede structuur en deze geldt voor iedereen.

 

Wat weten mensen nog niet van HVL?
Wat HVL als organisatie kan produceren en de mate van flexibiliteit is iets wat nog niet bekend is bij het grote publiek. Daarnaast besteden we veel aandacht aan het aantrekken van aankomende technisch personeel, zoals stagiaires en leerlingen uit het middelbaar- en voortgezet onderwijs, maar ook zij-instromers. Dit doen we onder andere door deelname aan evenementen zoals de Hightech Ontdekkingsroute, onderdeel van het Dutch Tech Fest, en door het aantrekkelijk maken van techniek voor jongeren in samenwerking met Brainport Industries College.