Schuurautomaat en gepatenteerde spuitrobot voor carrosseriebouwers

Schuurautomaat
en gepatenteerde
spuitautomaat

HVL gaat verder

Schuurautomaat en gepatenteerde spuitautomaat voor carrosseriebouwers en spuiterijen

MPOmatic in Deurne ontwikkelt automatiseringstoepassingen waardoor spuitprocessen binnen de carrosseriebouw efficiënter kunnen verlopen. Dit innovatieve bedrijf kwam met een vraag die ons op het lijf was geschreven: hoe kun je het proces waarbij lakken en primers worden aangebracht efficiënter maken? Het resultaat was de ontwikkeling van een schuurautomaat én een voor Europa unieke spuitautomaat.

De schuur- en spuitinstallatie die wij voor MPOmatic hebben gebouwd, kun je het beste vergelijken met een autowasserette. Je rijdt een aluminium trailer of aanhanger erin. Die wordt automatisch gescand en ingemeten en vervolgens volledig geschuurd of gelamelleerd.

Het resultaat was de ontwikkeling van een schuurautomaat én een voor Europa unieke spuitautomaat

De volgende stap is dan het primeren en/of aflakken van de geschuurde oppervlakken. Deze worden nogmaals gescand, waarna de operator de automaat kan voorzien van een vooraf afgewogen hoeveelheid lak. Deze lak wordt vervolgens door de spuitautomaat aangebracht.

De schuurautomaat en spuitautomaat van MPOmatic zijn meervoudig gepatenteerd en kunnen volledig worden geïntegreerd in een bestaande of nieuwe spuitcabine of productielijn. Uit de dagelijkse praktijk blijkt dat door de automatisering van het spuitproces, het lakverbruik daalt. En daarmee ook de belasting voor het milieu.

De spuitautomaat is goedgekeurd door de internationale gezondheids- en veiligheidsinstanties en is zowel ATEX- als TÜV-gecertificeerd.