Geautomatiseerde platenrek voor optimale opslag en machineaanvoer

optimale opslag
en machineaanvoer

HVL gaat verder

Geautomatiseerde platenrek voor optimale opslag en machineaanvoer

Wij willen onze innovaties graag delen.
Een gigantische, compleet geautomatiseerde ‘apothekerskast’ met metalen platen erin. Daar kun je onze automatische magazijnstelling, ook wel platenrek genoemd, mee vergelijken. Het is een unieke uitvinding van onze engineers, gebouwd en gemonteerd door onze eigen metaalafdeling. En daar zijn we behoorlijk trots op. Wellicht ook een optie voor jouw bedrijfsproces.

Onze platenrek heeft 700 posities van 3.000 x 1.500 mm. Alternatieve afmetingen zijn mogelijk. Het systeem speelt een centrale rol binnen onze bedrijfsprocessen. Het functioneert als opslagruimte, maar zorgt tegelijkertijd voor de aanvoer van ruw plaatmateriaal, halffabricaten en eindproducten naar onze machines.

Omdat we met behulp van deze automatische magazijnstelling het aantal menselijke handelingen hebben teruggebracht, hebben we ook de doorlooptijd van een order aanzienlijk kunnen verkorten.

Het is een unieke uitvinding van onze engineers, gebouwd en gemonteerd door onze eigen metaalafdeling.

De aansturing van de platenrek gebeurt vanuit ons ERP-systeem. Nieuwe behoeftes aan ruwe materialen worden bijvoorbeeld automatisch vanuit het ERP-systeem aangevuld. Het magazijn is zo ingesteld dat rvs en staal altijd strikt van elkaar worden gescheiden.

Met onze platenrek voorzien we in totaal 2 lasersnijmachines van ruw materiaal, 7 kantbanken van gesneden product en 2 uitraapplaatsen van de juiste onderdelen.

 

Twee varianten
Het plaatwerkcentrum is als maatwerk voor iedere klant op te bouwen en beschikbaar in twee varianten, beide opties zijn operationeel bij HVL. De eerste variant is een multi-opslag systeem, dat zowel kan in- als uitvoeren. Dit betekent dat het bufferen van halffabricaten na bewerkingen in het opslagsysteem mogelijk is. Bij HVL vormt deze variant het hart van een systeem met twee lasersnijmachines, meerdere ontbraammachines en zeven kantbanken. Vanuit het magazijn worden de lasers beladen. De gesneden platen gaan terug in het magazijn en worden daarna gepresenteerd aan de locatie waar wordt uitgeraapt. Dat gebeurt bij deze variant handmatig. Indien nodig gaan de plaatdelen door de ontbraammachines, waarna ze worden teruggebracht in het magazijn. Vervolgens worden ze beschikbaar gesteld aan de operators van de kantbanken.
De tweede variant is een opslagsysteem dat alleen materiaal kan uitvoeren. Dit voert bij HVL platen uit richting de 4x2m lasersnijmachine. De Optipick voedt de laser met platen en neemt tevens de gesneden platen van de wisseltafel af om ze klaar te leggen voor de robot Optisort, die uitraapt.

Uitbreiden en aanpassen
“We kunnen het systeem uitbreiden en aanpassen zoals we willen. We zijn nu bijvoorbeeld het kanten met robots aan het testen. We zouden ook lassamenstellingen terug kunnen voeren in het magazijn. Zo gaan we steeds verder. Onze visie is dat we naar ‘de donkere fabriek’ gaan, naar volledig automatische productie van onderdelen, halffabricaten en producten. Zo ver zal het misschien nooit komen, maar het is wel onze stip op de horizon.
 

Graag nodigen wij je uit om deze innovatie bij ons te komen bekijken en te beoordelen of het binnen uw productieproces past.