Main image
Giel (2)
Subtitle

Collega 

Giel

HVL gaat verder
Page sections
Text

Maak kennis met onze collega: Giel

 

Giel is vanaf 2020 werkzaam voor HVL. Gedurende de eerste twee jaar heeft Giel een BBL leertraject gevolgd en is nog steeds werkzaam als lasser (RVS) bij HVL. Handen uit de mouwen en gaan! Hoog tijd om Giel eens te vragen hoe het is om bij ons te werken.

Hoe ben jij bij HVL terecht gekomen?
In het laatste jaar van mijn middelbare school ga je twee weken stage lopen bij een bedrijf. Iemand gaf mij de tip om eens contact op te nemen met HVL om daar eens mee te gaan lopen. Zo gezegd, zo gedaan. Gedurende deze twee weken werd ik ontzettend enthousiast van de werkzaamheden die binnen HVL werden verricht. Ik kreeg de mogelijkheid om met iedereen mee te kijken en ook zelf werkzaamheden te verrichten. Na mijn stageperiode heb ik de keuze gemaakt om een BBL-leertraject te volgen bij Techniekcentrum – Brainport.

Text

Techniekcentrum – Brainport, wat houdt dit in?
Techniekcentrum Brainport is gevestigd in Deurne en biedt mbo-opleidingen aan via een BBL-route. Je werkt drie dagen per week bij een van de aangesloten bedrijven, waaronder dus HVL en de andere twee dagen volg je theorielessen en maak je praktijk opdrachten. Het volgen van een opleiding via Techniekcentrum Brainport heeft verschillende voordelen:

  • Geen volledige dagen theorie lessen, maar een halve dag theorie gecombineerd met praktijkopdrachten;
  • De klassen zijn kleiner. Tijdens mijn opleiding zaten wij met 7 leerlingen in een klas;
  • Er is een mooie koppeling tussen de theorie en praktijk. Ervaren medewerkers die werkzaam zijn bij aangesloten bedrijven van Brainport geven praktijklessen;
  • Tijdens mijn BBL-leertraject heb ik niet het idee gehad dat ik echt op “school” zat. Dit komt mede dankzij de goede aansluiting tussen theorie- met de praktijklessen.
Image
Giel 2
Text

Waarom de techniek? Wat spreekt jou zo aan?
Met de handen werken. Van thuis uit heb ik veel in de werkplaats gezeten en mijn vader geholpen met wat kluswerk – waaronder af en toe wat laswerk. Dit sprak mij enorm aan en hier wilde ik mij verder in gaan verdiepen.

 

Wat doet een lasser (RVS)?
Van losse onderdelen en materialen een product maken - dingen bouwen. Dit begint met het lezen van een tekening en vanuit daar ga je kijken hoe je dit het makkelijkst in elkaar gaat zetten om zo tot het gewenste eindproduct te komen. Ook werken wij aan hele grote projecten, waar je weken en soms wel maanden lang met verschillende collega’s mee bezig bent.

 

Wat maakt je werk uitdagend?
Mijn werk blijft uitdagend op verschillende fronten:

  • Geen enkel project bij HVL is hetzelfde is. Je hebt wel standaard producten die we maken, maar er blijven altijd nieuwe projecten en opdrachten tussen komen waar ik me weer in kan verdiepen;
  • We blijven ons verdiepen in de nieuwste technieken. Zo werken wij met de nieuwste lasapparaten van Fronius waardoor je nieuwe technieken kan toepassen en de kwaliteit omhoog gaat;
  • Iedere woensdagmiddag geeft onze collega Thijs Broekmans een interne lasopleiding voor alle lassers. Er wordt geoefend op oefenplaatjes, vervolgens wordt gekeken naar ieders verbeterpunten en daar wordt dan aan gewerkt.

 

Kun je hier nog iets leren?
Zeker, ik heb hier nog heel veel te leren. Sterker nog, wij zijn nooit tevreden en het is nooit goed genoeg. Zo wil ik mij verder ontwikkelen in het doorlassen, het oppakken van de grotere projecten en kijken hoe deze in de toekomst slimmer, efficiënter of beter opgepakt kunnen worden.

 

Waarom HVL?
De sfeer bij HVL is gewoon ontzettend goed, dit zie je gelijk terug in de onderlinge samenwerking. Wanneer we aan projecten werken loopt dit erg soepel: prettige communicatie en korte lijntjes. Daarnaast wordt er ook echt naar je omgekeken. Als je laat zien dat je er voor wilt gaan en interesse hebt in het vak – dan krijg je genoeg mogelijkheden om verder te groeien. En niet te vergeten: HVL blijft investeren en groeien. Er is net een nieuwe hal opgeleverd waar ik zal komen te werken en een volgende hal zal in de loop van dit jaar gebouwd gaan worden. HVL investeert niet daarin, maar ook in de nieuwste apparaten en machines en in trainingen en opleidingen voor medewerkers.

 

Nog een boodschap voor medewerkers, BBL’ers of stagiaires in spe?
Bij HVL hebben we alles onder één dak: engineering, buis & plaatwerk, kanten, monteren, verspanen, lassen en assemblage. Gedurende je eerste periode bij HVL krijg je de mogelijkheid om op alle afdelingen mee te lopen, wanneer je dat graag wilt. Je hebt veel (groei)mogelijkheden.
En niet geheel onbelangrijk: we sluiten een werkweek af met een vrijdagmiddagborrel – een leuk moment om collega’s bij te praten.